Buğday Derneği'nin tohumdan komposta, gıdanın tüm üretim sürecini kapsayan projelerinden bahsetti ve gerek bireysel gerekse belediye çapında kompost yapımının yaygınlaşması için belediyeler, özel sektör ve tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
sunum için tıklayınızEntegre atık yönetiminin; bütüncül, ekonomik, esnek ve bölgesel yönetimi kapsaması gerekiyor. Bakanlık yemekhanemizden çıkan organik atıkların çiğ olanlarını geri dönüşüme, pişmişleri hayvan barınağına gönderiyoruz.
sunum için tıklayınızTürkiye’de Kompostun Durumu Türkiye'de tarımsal önemi olan 184 büyük ova var, hepsi komposta muhtaç. Topraktan hep alıyor ve hiç vermiyoruz. Yoğun tarım nedeniyle, Türkiye topraklarındaki organik madde oranı %2,5-3'e kadar düşmüştür ve giderek tuzlanmaktadır. Yüksek nitelikli, sertifaklandırılabilen kompost ürettiğinizde, satamama imkanınız yok. Bunun için de ön ayrıştırma şart.
sunum için tıklayınızTürkiye'de tarımsal önemi olan 184 büyük ova var, hepsi komposta muhtaç. Topraktan hep alıyor ve hiç vermiyoruz. Yoğun tarım nedeniyle, Türkiye topraklarındaki organik madde oranı %2,5-3'e kadar düşmüştür ve giderek tuzlanmaktadır. Yüksek nitelikli, sertifaklandırılabilen kompost ürettiğinizde, satamama imkanınız yok. Bunun için de ön ayrıştırma şart.
sunum için tıklayınızKırsal Bölgelerde Organik Atık Yönetimi Fas'ta kurduğumuz basit bir tesiste, 50 ton organik atıktan 30 ton kompost elde ettik. Sadece 15 bin Euro maliyetle. Bütçeniz düşükse, hiç başlamamaktansa küçük başlayın, tecrübe kazandıkça büyütün
sunum için tıklayınız''Turizm Bölgelerinde Organik Atık Yönetimi'' başlıklı sunum gerçekleştirdi. Ramon Plana: ''Biyoatıkların doğru tasnif edilmesi gerekir. Kitlelerin ve teknisyenlerin özel bir kompost ve teknoloji bilgisi olmalı.''
sunum için tıklayınızŞehir Bölgelerinde Organik Atık Yönetimi'' ni ele aldığı sunumunda; ''Vatandaşların gıdaya saygı duymasına, israfı önlemeye ve okullarda da bunu işlemeye çalışıyoruz.'' dedi.
sunum için tıklayınızTürkiye ve Avrupa’dan İyi Uygulama Örnekleri ''İstanbul’da küçük ölçekli solucan kompostu sistemleri'' başlıklı sunumunda Dr. Dilek Kars, ''Kartal'da yılda 76.912 ton evsel atık çıkıyor. Gıda atıklarının %75'i solucan gübresi olarak kullanılabilir.'' olduğuna değindi.
sunum için tıklayınız''İstanbul’da küçük ölçekli solucan kompostu sistemleri'' başlıklı sunumunda Dr. Dilek Kars, ''Kartal'da yılda 76.912 ton evsel atık çıkıyor. Gıda atıklarının %75'i solucan gübresi olarak kullanılabilir.'' olduğuna değindi.
sunum için tıklayınız''Belediye atık yönetiminde yenilikçi girişimler, İstanbul'' başlıklı sunumunda: ''Atıkları kaynağında ayrıştırarak katı atık bertaraf tesislerine sıfır atık göndermeyi hedefliyoruz.'' diyerek kaynağında ayrıştırmanın önemine değindi.
sunum için tıklayınız''Portekiz’in Porto kentinde kompost stratejileri'' başlıklı sunumunda: ''Ana amaçlarımızdan biri; toplumun her kesimine atığın atık değil, bir kaynak olduğunu göstermek. Toprağa kaliteyi iade etmemiz gerekiyor. Kompost, bunun için en önemli kaynak. '' diyerek çöpün bir değer olduğuna vurgu yaptı.
sunum için tıklayınız''İspanya’nın Katalonya Bölgesi’nden başarılı uygulamalar ve deneyimler''i ele aldığı sunumunda var olan durumu dinleyenlerle paylaştı: ''Katalan bölgesinde, 4 anaerobik fermentasyon ve 20 kompost tesisi var. Evlerde kompost yapımı da hayli yüksek.''
sunum için tıklayınız